Dieta bezglutenowa – korzyści i skutki

Jeśli zdiagnozowano u Ciebie celiakię lub wrażliwość na gluten, musisz nauczyć się jeść bezglutenowo, ponieważ jest to niezbędne dla Twojego długoterminowego zdrowia. Możesz też spróbować diety bezglutenowej nawet bez diagnozy, jeśli uważasz, że rezygnacja z glutenu pomoże Ci schudnąć lub poprawić stan zdrowia.

Jak zrezygnować z glutenu?

Pomijając Twoje powody wyboru diety bezglutenowej, może to być trudna dieta, zwłaszcza na początku. Ale jeśli zastosujesz się do tych kroków – najlepiej w kolejności – być może w końcu uda Ci się zrezygnować z glutenu.

Wyczyść swoją kuchnię. Zanim rozpoczniesz dietę bezglutenową, musisz oczyścić swoją kuchnię i pozbyć się wszystkich produktów, których nie możesz już jeść. Do pokarmów zawierających gluten należą: Większość rodzajów chleba, słone herbatniki, ciastka, szybkie przekąski. Większość mrożonek. Większość zup w puszkach. Niektóre rodzaje lodów. Niestety, nie jest to pełna lista; gluten pojawia się w wielu pokarmach, których prawdopodobnie byś się nie spodziewał. Jeśli masz wątpliwości, wyrzuć dane jedzenie. W szczególności pozbądź się mąki pszennej.

Będziesz musiała również wymienić wszelkie pojemniki z przyprawami, które zostały otwarte, ponieważ mogą być zanieczyszczone glutenem. Dotyczy to również produktów, których używałeś do pieczenia, ponieważ prawdopodobnie zostały one zanieczyszczone krzyżowo mąką pszenną. Można oddać skażone glutenem opakowania, które nie są otwarte, słoiki i puszki.

Ponadto, jeśli dzielisz swoją kuchnię z innymi glutenożercami, powinnaś oddzielić swoje produkty od ich. Ponieważ możesz dostać objawów od nawet najmniejszej odrobiny glutenu, możesz chcieć kupić nowy toster. Potrzebne będą również nowe plastikowe i drewniane naczynia oraz patelnie z powłoką nieprzywierającą. Dla niektórych osób może to być trudny, emocjonalny proces – mogą one pragnąć pokarmów, których nie mogą już jeść. Jeśli zdarzy Ci się taka sytuacja, postaraj się skupić na pozytywnych skutkach zdrowotnych diety bezglutenowej.

Zacznij jeść świeże produkty i mięso

Wiele osób myśli, że aby jeść bezglutenowo, muszą zrezygnować tylko z mąki – a może tylko z chleba. Ale dieta bezglutenowa jest niestety znacznie bardziej skomplikowana. Jak stwierdziliśmy w poprzednich liniach, gluten może być obecny w żywności od zup po mrożonki. Jest wiele, wiele pokarmów, które można znaleźć na liście bezglutenowej. Aby jednak uniknąć częstych błędów przy wyborze przejścia na bezgluten, ogranicz swoją dietę, na początek, do nieprzetworzonej żywności.

Nieprzetworzona żywność to produkty, które znajdziesz w supermarkecie, a które nie mają wydrukowanych list składników na swoich etykietach. Są to na przykład świeże owoce i warzywa, świeże mięso i ryby.

Na diecie bez przetworzonej żywności można jeść:

  1. Świeże owoce

  2. Świeże warzywa

  3. Wołowina (bez przypraw)
  4. Mięso z kurczaka (bez przypraw)
  5. Wieprzowina (bez przypraw)

  6. Ryba (bez przypraw)

  7. Mleko, jogurt i ser

  8. Jaja

Aby przestrzegać diety opartej na nieprzetworzonej żywności, rób zakupy na targu lub w supermarkecie w dziale mięsnym i świeżych produktów. Jeśli możesz jeść nabiał (wiele osób z celiakią nie toleruje laktozy) możesz dodać go do swojej diety. Jedz jak najprostsze potrawy, używając tylko świeżych ziół, soli i pieprzu, aby poprawić ich smak. Włącz do swojej diety produkty oznaczone jako “bezglutenowe”.

Kiedy już poznasz podstawy, możesz rozszerzyć swoją dietę, przechodząc na pokarmy wyraźnie oznaczone jako “bezglutenowe”. Producenci nie są zobowiązani do oznaczania żywności jako “bezglutenowej”, ale wielu z nich to robi. Jeśli wciąż uczysz się, jak trzymać się z dala od glutenu, nie powinieneś polegać na swojej umiejętności czytania etykiet – trzymaj się produktów oznaczonych przez producentów jako “bezglutenowe”.

Na sklepowych półkach znajdziesz bezglutenowe wersje praktycznie wszystkiego, co chcesz, w tym:

  1. Chleb bezglutenowy

  2. Pizza bezglutenowa

  3. Bezglutenowe gofry mrożone
  4. Piwo bezglutenowe

  5. Lody bezglutenowe

  6. Jogurt bezglutenowy

  7. Zupa bezglutenowa

  8. Bezglutenowe słodycze

Uważaj, aby nie przesadzić z produktami oznaczonymi jako “bezglutenowe”, ponieważ wiele osób doświadczyło dawnych objawów, gdy spożywało zbyt wiele takich produktów. W niektórych przypadkach objawy mogą wynikać z uszkodzenia jelit, które się nie zagoiło. Jednak w większości przypadków winne mogą być niewielkie ilości glutenu wciąż obecne w żywności oznaczonej jako “bezglutenowa”. Jeśli zaczniesz dodawać takie pokarmy do swojej diety i zaczniesz doświadczać starych objawów (lub nawet nowych), lub jeśli po prostu nie czujesz się dobrze, wytnij te produkty, zwłaszcza te dodane niedawno. czym jest jedzenie bezglutenowe?

Naucz się czytać etykiety żywności

Aby rozszerzyć swoją dietę i dowiedzieć się, które z ulubionych potraw można ponownie dodać do menu, musisz nauczyć się dostrzegać gluten na etykietach produktów spożywczych. W rzeczywistości, prawdopodobnie staniesz się czymś w rodzaju detektywa, ucząc się sprawdzać znaczenie różnych terminów, które znajdziesz na różnych produktach. Poznasz też różne składniki wykorzystywane w procesie produkcji żywności.

Jeśli produkt nie zawiera oczywistych składników świadczących o tym, że ma gluten, ale też nie ma etykiety “bezglutenowy”, może zawierać jęczmień lub żyto, albo może być narażony na zanieczyszczenie krzyżowe glutenem w zakładzie przetwórstwa spożywczego.

Prawdopodobnie myślałaś, że decydując się na rezygnację z glutenu, musisz skupić się tylko na produktach znajdujących się w Twojej kuchni, ale w miarę zdobywania coraz większego doświadczenia w stosowaniu takiej diety, musisz również rozważyć wyeliminowanie źródeł glutenu, które kryją się w innych zakamarkach domu.

Na przykład wiele produktów do włosów zawiera gluten. Jeśli kiedykolwiek połknęłaś szampon podczas mycia włosów lub dotknęłaś nim włosów, a potem ust, powinnaś wymienić przestarzały szampon na bezglutenowy. Dotyczy to również innych produktów do włosów. Sprawdź też swoją pastę do zębów i upewnij się, że jest na liście opcji bezglutenowych past do zębów. Kosmetyki i leki na receptę często zawierają gluten i mogą powodować poważne objawy, jeśli nie jesteś ostrożna. Nawet powszechne materiały budowlane, takie jak płyty gipsowe, mogą zawierać gluten.

Naucz się jeść bezglutenowo. Dopóki nie poczujesz się pewnie i nie pozbędziesz się wszystkich objawów, trzymaj się z dala od restauracji. Powinieneś to zrobić, ponieważ restauracje (zwłaszcza fast-foodowe) są dużym ryzykiem zanieczyszczenia krzyżowego glutenem.

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY
1 komentarz
Dodaj komentarz