Restauracje i zakłady przetwórstwa spożywczego zaliczają się do obiektów generujących znaczne ilości odpadów z tłuszczem, a ich bezpieczna utylizacja jest poważnym wyzwaniem. Zbyt rzadko wykonywane czyszczenie separatorów tłuszczu może doprowadzić do różnych nieplanowanych sytuacji, a ich skutki odczują nie tylko właściciele lokali. Korozja metalowych elementów instalacji w budynku może też przyspieszać mocno przy oddziaływaniu kwaśnych produktów rozkładu tłuszczów, a naprawa uszkodzonych elementów wiązać się będzie ze sporymi finansowymi nakładami.
Reakcje chemiczne zachodzące w nieczyszczonym separatorze powodują wydzielanie siarkowodoru, a ten niezwykle toksyczny gaz może stanowić zagrożenie dla pracujących osób. Niewłaściwie funkcjonujący separator nie zatrzymuje frakcji tłuszczu, tworzących zatory w miejskiej kanalizacji, które spowodować nawet mogą paraliż infrastruktury. Komunalne służby wykorzystują specjalistyczne kamery do monitoringu stanu kanalizacji, a ślady tłuszczu umożliwiają identyfikację źródła zanieczyszczeń.
Przedsiębiorstwa wodociągowe mogą też nałożyć opłaty dodatkowe za przekroczone normy zanieczyszczeń w ściekach, a wysokość kar może przewyższać wielokrotnie koszt regularnego czyszczenia używanego separatora. Temperatura odpływających ścieków może wzrastać przy niedrożnym urządzeniu, a ciepłe ścieki szybciej ulegają procesom fermentacyjnym i gnilnym i fermentacyjnym. Jeżeli zatem będzie się chciał uniknąć takich niespodziewanych sytuacji i ewentualnych problemów, to najlepszą opcją będzie regularny serwis separatorów.
+Tekst Sponsorowany+