Dlaczego należałoby jeść ryby oraz jakie wybrać?

Ryby, blisko mięsa, warzyw i zbóż tworzą ważki składnik diety człowieka. W zależności od czasu i miejsca, procentowy udział potraw rybnych w jadłospisie może być rozmaity. W tej chwili, w stworzonym przez nas kraju ryby jada się nawet kilka razy w tygodniu pod różnorodnymi postaciami. Ma prawo to być stereotypowe danie obiadowe złożone ze smażonych filetów, niemniej jednak również ryba pieczona, grillowana, sporządzana na parze. Inne potrawy rybne, to atrakcyjne potrawy ze śledzi solonych, których jest co najmniej tyle odmian, ile regionów.

Adekwatnie każda osoba, jaka w jakiś sposób zajmuje się gotowaniem, ma swój przepis na śledzia.

Dużo jada się sałatek śledziowych, a czasem świeże, smażone śledzie. Renomą cieszą się także ryby wędzone – od najtańszych piklingów i makreli po wyrafinowanego wędzonego łososia, węgorza czy halibuta. Jeśli chcesz kupić je w odpowiednie cenie, bez żadnych zahamowań wpadnij na hurtownia ryb. Niestety ryby nie należą do produktów tanich, zwłaszcza ryby dogodniejszych gatunków.

Kiedyś lubiany dorsz, ze względu na wyniszczenie populacji niekontrolowanymi połowami, stał się rybą raczej drogą. Najtańsze są rodzime płotki oraz sprowadzane z Dalekiego Wschodu ryby typu panga. Eksperci dietetycy ostrzegają przed nadmiernym spożywaniem tych ryb, bo są one sztucznie hodowane i, jak wskazały badania laboratoryjne, nie zawsze poprawnie karmione. U co wrażliwszych klientów zjedzenie mięsa pangi sprawia odczyn alergiczny.

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY
Dodaj komentarz