Przygotowywanie jedzenia w kamperze wymaga rozwiązań łączących oszczędność miejsca z funkcjonalnością. Odpowiednio dobrane kuchenne akcesoria powodują, że przygotowywanie posiłków w czasie podróży staje się prawdziwą przyjemnością pomimo ograniczonej przestrzeni.
Wielofunkcyjne urządzenia stanowią podstawę wyposażenia kuchni w pojeździe, niewielkie ręczne miksery z możliwością wymiany końcówek pozwolą na blendowanie, ubijanie czy siekanie, zastępując co najmniej kilka niezależnych sprzętów. Indukcyjne kuchenki z jednym lub dwoma palnikami stanowią doskonałe uzupełnienie typowej gazowej kuchenki, szczególnie podczas postojów z możliwością przyłączenia do sieci prądowej. Zajmują niewiele miejsca, a po skończeniu użytkowania można je schować do szafki.
Patelnie i garnki mające odczepiane rączki to jeden z najważniejszych elementów wyposażenia kampera, używać je można na kuchenkach, w piekarnikach czy nawet na zewnętrznym grillu, a po odczepieniu uchwytów zajmą znacznie mniej miejsca w szafkach. Dla powiększenia roboczej przestrzeni warto zainwestować w niewielkie składane do krojenia z możliwością odprowadzania płynów, które można zawiesić na brzegu zlewu, zyskując dodatkowe miejsce.
Praktyczne są również nakładki na zlew, jakie dadzą trochę dodatkowej przestrzeni roboczej, kiedy zlew nie jest używany. Przydatne są także pojemniki z miarką i składane miarki, które są prawie płaskie po złożeniu czy formy z silikonu do pieczenia. Podczas kompletowania takiego wyposażenia kampera warto też pamiętać o zakupie innych akcesoriów, takich jak na przykład Dometic lodówka.
+Tekst Sponsorowany+